Nog nooit zo koud geweest op aarde door de wobble?

opwarmingNa al het nieuws over Donald Trump welke zich terugtrok uit de klimaatakkoorden van Parijs, de al jaren durende discussie over de opwarming van de aarde. Wereldwijd gemeten is het nog nooit zo koud geweest dus een beetje tegenstrijdig is het wel, maar de “opwarming” van de aarde levert in ieder geval veel geld op dus als het niet zo zou zijn dan….. Verder wordt in de klimaatakkoorden geroepen dat de CO2 uitstoot naar beneden moet roepen andere dat de opwarming van de aarde een grote leugen is en het feit dat CO2 schadelijk zou zijn een nog veel grotere leugen zou zijn. De CO2 in onze atmosfeer nog nooit zo laag is geweest als nu, gevaarlijk laag zelfs.

wobbleMaar misschien heb ik wel de reden gevonden van al de ellende, het zou aan een wobble zou liggen:

Deze wobble komt alleen voor op het noordelijk halfrond en je kunt het je voorstellen als een tol. Waarbij de zuidpool van de aarde de punt is waarop deze rust en de noordpool de bovenkant van de tol vormt. Als een tol wat langzamer gaat draaien dan gaat de bovenkant wiebelen.

ijstijdDeze wobble zou ook verklaren waarom mensen de zon noordelijker onder zien gaan en voelen en ervaren velen dat het zonlicht anders is. Maar het belangrijkste effect van de wobble zou zijn dat de golfstroom tot vertraging of tot stilstand komt. Voor o.a. Europa zou dit een nieuwe ijstijd betekenen. De zeespiegel stijgt gestaag door afsmelten van de poolkappen en juist dit fenomeen bedreigt de golfstroom.

Of er nu wel of geen opwarming is van de aarde, ik kan het niet zeggen maar dat er dingen veranderen is zeker en misschien wel in sneller tempo dan voorzien. Tot die tijd hebben we in ieder geval veel meer zon, minder regen en zeker minder westelijke wind en stormen.  Een nadeel is wel dat we sinds kort het fenomeen meegemaakt van tsunami’s op onze stranden.

Een ding is zeker, in El Azizia is het altijd warm, het is de warmste plek op aarde +56,7°C (1922) daarin tegen is het in Snag -63°C (2010) verekkes koud.