Gerommel in de aardbodem

Waar dochter lief een leuke brochure heeft gemaakt over het vakantie eiland Hawaï kun je in werkelijkheid niet meer echt spreken over een vakantie eiland. Oké Hawaii is niet een eiland en een groot deel is nog prima maar inmiddels zitten we al boven de 10000 aardbevingen in het gebied rondom de Kilauea vulkaan in Hawaï, de laatste 30 dagen waarvan er enkele boven een  5.0 op de schaal van Richter. Dus of het nou echt een vakantie eiland genoemd mag worden is de vraag.

Ring of Fire

Maar ook op andere plaatsten rommelt het, ook rondom Yellowstone neemt de druk toe. Volgens een groep seismologen staat de supervulkaan Yellowstone flink onder druk waarmee de vrees voor een uitbarsting toe neemt.

Rondom Nederland valt het allemaal wel mee, wat gerommel in Groningen en een 3.2 op de schaal van Richter in Kinrooi(B) op 25-05-2018 en een 3.0 in Kerpen(D).

In sommige landen is de kans op een aardbeving veel groter dan in andere landen. Dit heeft te maken met de breuklijnen tussen de aardplaten. Landen die in de buurt liggen van een breuklijn hebben een grotere kans om getroffen te worden door een aardbeving. In onderstaand plaatje is te zien hoe de aardplaten over de wereld verdeeld zijn.breuklijn

Maar ook de mens is zelf verantwoordelijk voor aardbevingen en uit deze gegevens blijkt dat mijnbouw wereldwijd het grootste aantal uitgelokte aardschokken veroorzaakt. Het verwijderen van materiaal uit de aardkorst kan tot instabiliteit leiden, waardoor plotselinge aardverschuivingen kunnen optreden die op hun beurt aardbevingen uitlokken. Een andere door mensen gecreëerde oorzaak is door de ‘indamming van waterreservoirs’, in de woorden van het rapport, oftewel de aanleg van stuwdammen. Wetenschappers geven aan dat gewicht van miljoenen liters water in het stuwmeer extreme druk uitoefent op de aardkorst. Het weghalen van olie en aardgas uit de bodem is niets anders dan massa toevoegen of verwijderen en we moeten niet verbaasd zijn dat de aarde op deze veranderingen reageert – in sommige gevallen met aardschokken. Kijk maar eens op inducedearthquakes.org voor meer informatie.